Lentilele de contact sunt o alternativă excelentă la ochelari, dar necesită o îngrijire adecvată. Pentru a asigura funcționalitatea lor pe termen lung și sănătatea ochilor tăi, este important să respecți câteva reguli de bază.
Cum ar trebui să îmi curăț corect lentilele de contact?
În mod clar, cele mai ușor de întreținut lentile de contact sunt lentilele de contact zilnice, de unică folosință. Nu trebuie să-ți faci deloc griji cu privire la curățarea sau depozitarea lor, deoarece pur și simplu le arunci la sfârșitul zilei și folosești altele noi dimineața.
Lentilele de contact moi de mai multe zile necesită o cutie și o soluție pentru curățare, clătire și depozitare - o soluție multifuncțională (all-purpose) care este foarte populară datorită ușurinței de utilizare. Există, de asemenea, o metodă de curățare mai eficientă sub forma soluțiilor de curățare cu peroxid. Aici, însă, trebuie urmată cu strictețe o procedură specială.
Procedura manuală de curățare a lentilelor
1) Întotdeauna spală-te și usucă-te bine pe mâini înainte de a manipula lentilele.
2) Ia lentila în palmă sau pe dosul mâinii, toarnă ușor soluția de curățare universală peste lentilă și masează foarte ușor lentila cu degetul. Acest lucru va îndepărta orice depuneri care rămân pe lentila de contact după dezinfectare.
3) După curățare, pune lentila într-o cutie specială, umplută în prealabil cu soluție de curățare nouă (nu folosi niciodată apă sau salivă, deoarece acestea conțin bacterii și alte microorganisme). Schimbă cutia în mod regulat la fiecare 3 luni.
4) Lentilele trebuie curățate întotdeauna în acest mod înainte de a le pune în cutie seara și, de asemenea, înainte de a le pune în ochi dimineața.
Notă: În prezent există și soluții etichetate "NO RUB" care ar trebui să asigure o îngrijire perfectă a lentilelor, chiar și fără curățare manuală. Cu toate acestea, recomandăm în continuare curățarea manuală a lentilelor de contact, deoarece această metodă de curățare îți va menține lentilele mai curate și ochii mai sănătoși.
Vrei să știi ce nu trebuie să faci cu lentilele de contact? Citește AICI.
Pot să folosesc apă de la robinet pentru a-mi curăța lentilele de contact?
Categoric nu. Nu folosi niciodată nimic altceva decât soluții speciale pentru a curăța și păstra lentilele de contact. Lentilele de contact nu trebuie să intre în contact cu apă sau lichide. Apa (de la robinet/îmbuteliată/distilată/marină/salină...) poate conține bacterii care pot cauza probleme grave la nivelul ochilor. De asemenea, este important să ții minte acest lucru atunci când călătorești și să ai întotdeauna la îndemână o soluție pentru lentile de contact.
Cum ar trebui să îmi păstrez corect lentilele de contact?
Lentilele de contact pentru mai multe zile trebuie depozitate în cutiile lor speciale care trebuie păstrate curate și schimbate în mod regulat. Schimbă cutia cel puțin o dată la trei luni și curăț-o în mod regulat cu o soluție de curățare. Nu folosi niciodată o soluție care se află deja în cutie din ziua precedentă!
Când trebuie să folosesc picături pentru ochi atunci când port lentile de contact?
Picăturile pentru ochi (sau lacrimile artificiale) sunt o modalitate excelentă de a proteja și hidrata ochii. Pentru majoritatea purtătorilor de lentile de contact, picăturile sunt recomandate și trebuie aplicate înainte de a pune lentilele de contact. Astfel, picăturile au șansa de a se răspândi bine pe întreaga suprafață a ochiului, ceea ce facilitează aplicarea ulterioară a lentilelor. Cu toate acestea, producătorii declară că unele tipuri de picături pot fi aplicate și după ce lentilele au fost montate (citește cu atenție prospectul picăturilor pentru ochi sau întreabă-l pe oftalmologul tău).
Cum îmi potrivesc corect lentilele de contact?
1) Spală-te și usucă-te bine pe mâini.
2) Scoate cu grijă lentilele de contact din cutie cu vârful degetului. (De asemenea, poți folosi o pensetă specială pentru acest pas - este mai sterilă, dar trebuie să sterilizezi întotdeauna pensetă după ce o folosești).
3) Pune apoii lentila pe vârful degetului arătător sau al degetului mijlociu.
4) Verifică dacă lentila de contact nu este întoarsă invers. Dacă este corect, ar trebui să semene cu un bol.
5) Trage cu grijă pleoapa inferioară în jos cu degetul și uită-te în sus, menținând ochiul larg deschis, și pune lentila în centrul ochiului.
6) Închide ochiul și clipește. Lentila se va așeza apoi singură în locul potrivit. Dacă e nevoie, poți atinge ușor lentila și o poți muta în centru.
7) O lentilă de contact montată corect trebuie să fie confortabilă în ochi. Dacă nu este așa, scoate-o, curăț-o ușor cu soluție și pune-o din nou.
8) Pune și a doua lentilă la fel.
Notă: Nu depăși niciodată durata de purtare recomandată și schimbă lentilele în mod regulat, conform recomandărilor producătorului.
Trebuie să respect o igienă specială atunci când manipulez lentilele de contact?
Întotdeauna spălă-te bine pe mâini înainte de a manipula lentilele (cu săpun fără parfumuri și uleiuri) și usucă-le cu un prosop care nu lasă scame. Nu atinge niciun material textil. Mâinile spălate temeinic te vor ajuta să eviți posibilele infecții oculare.
De asemenea, este important să eviți contactul cu apa. Când faci duș, înoți, faci saună sau alte activități în apă, ar fi bine să-ți scoți lentilele pentru a preveni contaminarea sau deteriorarea.
Dacă am deja lentile de contact, mai trebuie să merg la oftalmolog?
Chiar dacă ai deja rețetă (fie pentru ochelari sau pentru lentile de contact), controalele regulate la oftalmolog sunt esențiale. Dacă întâmpini orice problemă, cum ar fi înroșirea ochilor, durere sau tulburări de vedere, solicită imediat ajutorul medicului.
Îngrijirea corespunzătoare a lentilelor de contact crește durata de viață a lentilelor și asigură sănătatea ochilor. Urmează acești pași simpli și bucură-te de confortul și beneficiile pe care le oferă lentilele de contact.