Nu puteți citi un mesaj pe telefonul mobil, nu știti dacă ceasul arată 3 sau 8, nu puteți vedea cine este persoana care va face cu mâna de pe partea cealaltă a străzii,... Vă sună cunoscut? Care sunt semnele că aveți nevoie de ochelari dioptrii și ce vor schimba ei în viața dumneavoastră?

Care sunt cauzele miopiei și hipermetropiei?

Miopia și hipermetropia sunt printre primele (și cele mai frecvente) probleme de vedere pe care oamenii încep să le observe. Care este diferența dintre cele două?

Miopie (Myopia)

Ce este? O boală oculară în care razele de lumină se întâlnesc în fața retinei și, prin urmare, un obiect îndepărtat apare neclar. În schimb, vedeți cu claritate obiectele din apropiere.

Simptome: cele mai frecvente simptome includ dureri de cap, oboseală sau ochi obosiți și tensionati.

Care sunt cauzele? Nimeni nu știe încă care sunt cauzele exacte ale miopiei, dar se consideră în general că miopia este un defect genetic din naștere, dar că poate fi influențată și de cauze de mediu, cum ar fi cititul frecvent în condiții de iluminare slabă sau la distanțe foarte mici, privitul la televizor sau lucrul la calculator.

Diagnostic și tratament: Boala poate fi diagnosticată prin vizite regulate la oftalmolog, dar nu trebuie să vă faceți griji. Miopia poate fi tratată cu ochelari cu dioptrii corect aleși (cea mai simplă, mai sigură și, probabil, cea mai ieftină soluție), lentile de contact sau intervenție chirurgicală (în timpul operației se modifică forma curburii corneei).

Hipermetropie (Presbyopia)

Ce este? O boală a ochiului în care razele de lumină cad în spatele retinei. Acest lucru face ca obiectele apropiate să nu fie focalizate și, dimpotrivă, obiectele îndepărtate să pară clare.

Simptome: Simptomele miopiei includ dureri de cap, oboseală generală sau dureri de ochi.

Care sunt cauzele? Hipermetropia poate proveni din mai multe cauze, dar vinovatul cel mai probabil este mostenirea genetica.

Diagnostic și tratament: Miopia poate fi diagnosticată de către un oftalmolog care va efectua un examen oftalmologic. Afecțiunea poate fi tratată cu ochelari, lentile de contact sau prin intervenție chirurgicală (schimbarea formei corneei).

Atât hipermetropia, cât și miopia au același factor de risc, și anume mostenirea. Așadar, dacă cineva din familia dumneavoastră a suferit de una dintre aceste boli, este mai mult decât probabil să o aveți și dumneavoastră.

Când este necesar să purtați ochelari dioptrii?

Dacă v-ați identificat deja corect defectul ocular, cel mai rău a trecut, ca să spunem așa. Dar, de multe ori, oamenii nu asociază simptomele lor cu necesitatea de a purta ochelari. Deci, când este necesară o vizită urgentă la clinica oftalmologică?

✔  Dacă ați observat o afecțiune acută care a apărut fără niciun stimulent aparent.

✔  Dacă simțiți durere, arsură, roșeață, tulburări de vedere sau vedere dublă.

✔  Dacă aveți dureri cronice și probleme de vedere, care se pot agrava.

✔  Aveți în continuare dureri de cap (este posibil ca afectarea vederii să nu fie cauza, dar se recomandă verificarea nervului optic, care poate fi declanșatorul).

În aceste cazuri, oftalmologul vă va examina vederea și vă va pune un diagnostic precis, care poate fi, de multe ori tulburare de vedere (miopie, hipermetropie, astigmatism, glaucom etc.). Cu toate acestea, vă recomandăm să vizitați o clinică oftalmologică specializată, nu un optician. De fapt, în ambulatorii nu există medici specialiști, care pot diagnostica corect toate bolile oculare și pot sugera un tratament.

Cum este viața cu ochelari dioptrii și ce se va schimba?

Dacă vederea dumneavoastra s-a deteriorat suficient de mult pentru ca medicul dumneavoastra să vă prescrie ochelari cu dioptrii, trebuie să fiți pregătit pentru câteva schimbări. Unele (cum ar fi faptul că, în sfârșit, puteți vedea bine) sunt plăcute, dar cu altele va fi nevoie să vă obișnuiți.

✔ Ochelarii vor deveni echipamentul dumneavoastra obligatoriu, așa că verificarea înainte de a pleca de acasă va deveni "mobil, chei, portofel, ochelari".

✔ Machiajul începe să devină un pic mai complicat. Genele lungi sunt bune, dar nu fac o pereche ideală cu ochelarii.

✔ Eternă aburire a ochelarilor? Poate fi enervant, dar avem sfaturi despre cum să prevenim aburirea.

✔ Ar trebui să aveți grijă de ochelarii dumneavoastra pentru ca aceștia să dureze cât mai mult timp posibil. Aflați aici cum să vă curățați corect ochelarii.

✔ Dioptri + sport sau soare? Poate fi o problemă pentru unii, dar știm că lentilele fotocromatice, dioptriile solare sau ochelarii cu dioptrii speciale pentru sport vă pot ajuta să vă bucurați la maximum de purtarea ochelarilor.

✔ Nu uitați să verificați în mod regulat! Montarea primei perechi de ochelari nu reprezintă soluția finală pentru tot restul vieții. Pentru a preveni diverse leziuni oculare, este recomandabil să vizitați un oftalmolog o dată pe an. Dacă aveți peste 60 de ani, este recomandat să faceți un control preventiv cel puțin o dată pe an. Tocmai din cauza frecvenței mai mici a controalelor preventive la oftalmolog, toată lumea ar trebui să poată găsi câteva ore pentru a-și examina ochii. 

Avantajele ochelarilor dioptrii?

Purtarea ochelarilor nu înseamnă doar "obstacole". Este cel mai vechi și încă cel mai fiabil ajutor pentru corectarea problemelor de vedere. Atunci când alegeți ochelarii potriviți, veți avea parte de mult râvnita vedere mai bună, de ameliorarea durerilor de cap și de sfârșitul ochilor roșii, uscați și obosiți. Bonusul suplimentar al ochelarilor cu dioptrii este stilul perfect, care poate fi schimbat ori de câte ori doriți datorită ochelarilor de vedere frumoși și accesibili. Accesați ochelari de la mărci de clasă mondială sau alegeți calitatea și prețul imbatabil al colecțiilor noastre OiO și Kohe.

Cât de des trebuie purtați ochelarii?

În general, purtarea ochelarilor este recomandată fără limită de timp, dar depinde de cât de grav este afectată vederea și dacă suferiți de alte probleme care ar putea fi agravate de ochelarii dioptrii. Creierul dumneavoastra se va obișnui rapid cu noua condiție, iar privitul prin ochelari, atât de aproape, cât și de departe, o sa vă para natural. Medicul dumneavoastră este cel mai în măsură să vă sfătuiască în acest sens.

Cum să alegeți ochelarii?

Dacă medicul dumneavoastră v-a eliberat deja o rețetă, faceți clic pe eyerim.ro și descoperiți gama noastră imensă de modele pentru toată lumea! De femei, de bărbați, de copii? Rame pătrate elegante sau retro cat-eye? Avem de toate! Dacă aveți nevoie mai întâi de sfaturi, vă vom spune ce lentile dioptrice să alegeți și, de asemenea, ce ochelari cu dioptrii se potrivesc cel mai bine tipului dumneavoastră de față.