Fiecare care poartă ochelari nu prea se bucură de sosirea vremii reci și umede. Motivul este în principal unul - ochelari veșnic aburiți. Acest fenomen enervant apare întotdeauna la trecerea dintr-un mediu rece la unul cald, când bei băuturi calde, când deschizi mașina de spălat vase sau când faci sport. Ce poți să faci cu asta?

De ce și când se aburesc ochelarii?

Aburirea este cauzată de fizica simplă. În timpul trecerii de la rece la cald, ceața de pe lentilele ochelarilor se formează prin lichefierea umidității acumulate în aer. Când purtăm măști sau alte ajutoare respiratorii, aburirea este cauzată de umiditatea respirației noastre.

Aburirea ochelarilor cu dioptrii - cum să o preveniți?

Spray sau gel anti-aburire

Spray-ul sau gelul anti-aburire este probabil cea mai simplă și în același timp foarte blândă soluție pentru ochelari. Pur și simplu îl pulverizați sau îl aplicați pe ochelari și apoi îl îndepărtați cu o cârpă moale de bumbac. Simplu dar eficient! De asemenea, puteți cumpăra un astfel de spray anti-aburire practic direct pe eyerim în coșul de cumpărături.

Masca pusă corespunzător

Medicii cunosc această problemă, dar în timpul pandemiei s-au familiarizat cu ea un număr mare de persoane, care suferă de aburirea ochelarilor din cauza purtării măștii sau a unui aparat respirator. Cheia este să porți o protecție facială bine potrivită, astfel încât să ajungă mai puțin aer în ochelari. Apăsați masca cât mai aproape de ochi și puneți ochelarii mai jos pe nas.

Spuma de ras sau alte trucuri de casă

Există mai multe „trucuri ale bunicii” pe care le poți folosi pentru a preveni aburirea ochelarilor. Cel mai comun truc este să clătiți ochelarii în apă călduță cu detergent obișnuit de spălat vase sau săpun și apoi să le uscați cu o cârpă din microfibră. După uscare, detergentul sau săpunul lasă un strat protector subțire care respinge moleculele de apă lichefiate.

Un alt astfel de sfat este folosirea spumei de ras. Înainte de a ieși, aplicați spumă de bărbierit pe ambele părți ale ochelarilor, clătiți bine cu apă caldă și la final curățați ochelarii cu o cârpă moale din microfibră.

Aburirea ochelarilor de schi - cum o prevenim?

Astăzi, majoritatea ochelarilor de schi de calitate superioară au un strat special care previne aburirea, dar uneori nu o putem evita oricum. De exemplu, dacă vă puneți ochelarii de schi pe fruntea încălzită sau pe gât în ​​timpul unei pauze pe pârtie - va avea loc o întâlnire a diferitelor temperaturi și aburirea ulterioară. Dacă doriți să vă puneți jos ochelarii de schi pentru o vreme, puneți-i mai bine pe casca rece.

Dacă ochelarii dumneavoastră se aburisesc în continuare, încercați să vedeți dacă deschiderile de ventilație nu sunt blocate de praf sau zăpadă.

Mulți oameni obișnuiesc să-și șteargă după schiat ochelarii de zăpadă sau altă murdărie, dar problema este că o fac cu materiale complet nepotrivite - șervețele de hârtie, mănuși sau hârtie igienică, care pot deteriora straturile protectoare ale lentilelor. Folosiți doar o cârpă specială de curățat din microfibră. De asemenea, nu trebuie să apucați și să ștergeți lentilele ochelarilor de schi din interior, deoarece există un strat care împiedică aburirea ochelarilor. Dacă trebuie să îndepărtați apa din interiorul ochelarilor, încercați mai întâi să le scuturați și apoi să ștergeți foarte ușor lentilele cu o cârpă din microfibră.

Apropo, știi să-ți cureți corect ochelarii?

Credem cu tărie că aceste sfaturi vă vor ajuta si veți bucura de vremea rece fără niciun inconvenient.