De obicei, atunci când ne cumpărăm ochelari de soare, majoritatea ne uităm la forma ramei și la culoarea ochelarilor și a lentilelor. Un alt lucru esențial însă este să verificăm dacă ochelarii au filtru de protecție UV. Filtrul UV este foarte important pentru că vă protejează ochii de radiațiile UV dăunătoare.
Ce sunt radiațiile UV?
UV este prescurtarea de la ultraviolet, partea invizibilă a spectrului radiațiilor electromagnetice care are o lungime de undă cuprinsă între 100 și 400 de nanometri. Razele UV sunt de 3 feluri: UVA, UVB și UVC. Expunerea prelungită la razele UV poate cauza deteriorarea permanentă a ochilor, cataractă sau chiar inflamația corneei.
Principala diferență între tipurile de raze UV este lungimea de undă a acestora și felul în care ne afectează pielea.
UVA - Radiațiile UVA au cea mai mare lungime de undă și pătrund adânc în straturile pielii - ele cauzează ridurile și îmbătrânirea pielii. Sunt prezente în toate anotimpurile - așadar, ar trebui să vă protejați pielea și ochii, în tot timpul anului, nu doar vara.
UVB - Radiațiile UVB au cel mai mare impact asupra sănătății noastre. Dozele de radiații UVB în exces duc la arsuri solare, înroșirea pielii sau, în cazuri extreme, la cancer de piele.
UVC - Radiațiile UVC au cea mai mică lungime de undă, ceea ce înseamnă că nu pot penetra atmosfera Pământului.
Simptomele expunerii în exces la radiațiile UV
• Vedere neclară
• Durere de ochi
• Ochi roșii
• Fotosensibilitate
• Orbire temporară
MITUL 1 - Nu am nevoie să port ochelari de soare iarna sau atunci când este înnorat
Aproximativ 90% din razele UV penetrează norii. De asemenea, razele UV se reflectă de pe suprafețe ca zăpadă, șosea, nisip, apă sau sticlă. Ochelarii de soare sunt extrem de importanți pentru protecția ochilor în orice condiții atmosferice. Chiar dacă stați la umbră, ochii sunt expuși la radiațiile UV.
MITUL 2 - Copiii nu au nevoie să poarte ochelari de soare
Copiii petrec mult mai mult timp afară decât adulții. Multe activități ale copiilor se desfășoară în aer liber. Ochii copiilor sunt mult mai vulnerabili decât ochii adulților pentru că nu sunt încă suficient dezvoltați. Obișnuiți-vă copilul să poarte ochelari de soare ori de câte ori iese pe afară. Din păcate, majoritatea afecțiunilor oculare provocate de soare se petrec înainte de vârsta de 18 ani.
Copiii (în special cei mai mici de 2 ani) trebuie protejați cât mai mult posibil în zilele de vară. Lumina soarelui care bate direct în ochii sensibili ai copiilor poate duce la ochi uscați sau la inflamații ale pleoapelor sau corneei. Copiii îi copiază pe adulți - dacă vă văd că purtați constant ochelari de soare, vă vor urma exemplul.
MITUL 3 - Toți ochelarii de soare au filtru de protecție UVA sau UVB
Lentilele de slabă calitate sau ochelarii contrafăcuți nu oferă protecție suficientă împotriva razelor UV dăunătoare. Unii ochelari de soare sunt doar accesorii la modă - nu oferă și protecție împotriva razelor ultraviolete. Atunci când vă cumpărați ochelari de soare, verificați întotdeauna dacă au un abțibild sau o etichetă cu mesajul protecție UV și asigurați-vă că vă cumpărați ochelarii de la un distribuitor autorizat, așa cum este eyerim.
Toate perechile de ochelari oferite de eyerim au protecție 100% împotriva razelor ultraviolete - de la care nu fac excepție nici ochelarii de vedere.
MITUL 4 - Lentilele întunecate au protecție mai mare
Lentilele care au o nuanță mai întunecată nu oferă o protecție superioară. Lentilele întunecate fără protecție UV vă pot deteriora vederea. Aceste lentile vă dilată pupilele mai mult decât o fac lentilele care au o nuanță mai deschisă - astfel că dacă nu au protecție UV, aceste lentile întunecate vor permite accesul pentru mai multe raze ultraviolete dăunătoare care vă vor afecta ochii.
CUM SĂ VĂ PROTEJAȚI OCHII?
• Asigurați-vă că aveți suficientă lumină, nu doar atunci când citiți.
• Încercați să clipiți mai des atunci când stați la calculator sau atunci când vă uitați la televizor.
• Faceți pauze regulate - ridicați-vă de la calculator în fiecare oră sau urmați regula 20-20-20. Faceți o pauză de cel puțin 20 de secunde de la monitorul calculatorului la fiecare 20 de minute și uitați-vă la un obiect aflat în depărtare la cel puțin 20 de metri de dv.
Dacă lucrați zilnic la calculator, ar trebui să vă protejați ochii de lumina albastră dăunătoare. Pentru cei care purtați ochelari de vedere cu dioptrii, adăugați un filtru de protecție împotriva luminii albastre la ochelarii dv. Oferim acest filtru pentru toate modelele disponibile pe eyerim. Dacă nu aveți nevoie de ochelari de vedere, alegeți o pereche de ochelari cu dioptrii zero și adăugați filtrul de protecție împotriva luminii albastre.
Dacă vă petreceți majoritatea timpului în aer liber, ochelarii de soare cu dioptrii sunt alegerea potrivită pentru dv. Aceștia combină rolul ochelarilor de vedere cu cel al ochelarilor de soare: corectarea vederii și protecția împotriva razelor solare.
Atunci când sunteți la volan - reflexiile, întunericul, condițiile atmosferice nefavorabile, lumina puternică, ceața sau mulți alți factori vă pot reduce semnificativ vizibilitatea. Ochelarii pentru condus oferă protecție UV 100% și accentuează culorile, contrastul și conturul șoselei.
Ochelarii de soare polarizați oferă protecție suplimentară împotriva reflexiilor orbitoare de la suprafețe ca șosea, apă sau zăpadă. Ochelarii de soare polarizați sunt alegerea ideală pentru sportivi sau șoferi.
Dacă doriți să vă protejați ochii, trebuie să purtați ochelari de soare de calitate cu protecție 100% împotriva razelor ultraviolete. Aceștia vă vor proteja nu doar de soare, ci și de praf sau vânt. Alegeți-vă acum modelul perfect de ochelari de soare pe eyerim.ro.