Fie că ești începător sau purtător experimentat de lentile de contact, aceste 13 reguli de bază te vor ajuta să eviți eventualele probleme și să te asiguri că ochii tăi rămân sănătoși, iar lentilele de contact rămân funcționale și confortabile.
1) Nu dormi cu lentilele de contact decât dacă medicul ți-a aprobat acest lucru
În ciuda faptului că, uneori, nu vrei să-ți scoți lentilele de contact seara, medicii avertizează să nu stai cu lentilele de contact în ochi tot timpul sau în timp ce dormi. Acest lucru e posibil doar cu anumite tipuri de lentile și chiar și așa, purtarea prelungită trebuie discutată cu medicul oftalmolog.
2) Nu purta niciodată lentilele mai mult timp decât e recomandat după caz
Înlocuiește lentilele lunare după o lună, iar lentilele zilnice în fiecare zi! Lentilele de contact nu trebuie folosite mai mult timp decât cel recomandat de producător și de oftalmolog, chiar dacă lentilele de contact sunt confortabile după această perioadă.
3) Nu spăla niciodată lentilele cu apă de la robinet
Apa de la robinet poate conține microorganisme care pot deteriora lentilele sau provoca infecții oculare. Folosește întotdeauna o soluție sterilă concepută pentru curățarea și depozitarea lentilelor. De asemenea, apa de la robinet nu are pH-ul și presiunea osmotică optimă pentru lentilele de contact, ceea ce poate provoca deformări sau deteriorări.
4) Nu turna soluție proaspătă în soluție veche
O astfel de supraumplere poate duce la contaminare bacteriană și reduce eficacitatea soluției. Soluția veche poate fi slăbită și poate avea un echilibru chimic perturbat, afectând în mod negativ curățarea și dezinfectarea lentilelor. Aruncă așadar întotdeauna soluția folosită după introducerea lentilelor și folosește apoi una nouă.
5) Nu folosi lentile de contact dacă ai ochii iritați
Dacă ai ochii roșii, mâncărimi sau iritați, ar trebui să faci o pauză de la lentile pentru o perioadă de timp. Consultă apoi oftalmologul și, dacă starea se înrăutățește, mergi la medic!
6) Nu arunca lentilele în toaletă sau în chiuvetă
Lentilele de contact nu trebuie aruncate în toaletă sau în chiuvetă, deoarece pot cauza poluarea surselor de apă și sunt dăunătoare pentru mediu. Aruncă-le la coșul de gunoi. Unele mărci oferă chiar și programe de reciclare a lentilelor de contact.
7) Nu schimba niciodată tipul de soluție folosit fără a consulta un oftalmolog
Soluțiile pentru lentile de contact variază în compoziție și nu toate sunt potrivite pentru fiecare tip de lentile. Schimbarea soluției fără consultarea unui specialist oftalmolog poate provoca iritații, reacții alergice sau deteriorarea lentilelor în sine.
8) Nu folosi lentilele de contact în comun cu alte persoane
Purtarea lentilelor de contact în comun cu alte persoane poate crește semnificativ riscul de transmitere a infecțiilor și a bolilor oculare. Lentilele de contact trebuie să fie întotdeauna individuale și personale, deoarece fiecare ochi este unic și are nevoi diferite.
9) Ai grijă la unghii
Poate că e o veste neplăcută pentru unele doamne, dar unghiile lungi pot deteriora lentilele de contact atunci când le manipulezi și pot provoca, de asemenea, deteriorarea ochiului în sine. Este important să ai unghiile curate și îngrijite atunci când manipulezi lentilele de contact pentru a evita eventualele complicații.
10) Ai grijă ca machiajul sau cremele să nu intre în contact cu lentilele
Machiajul și lentilele de contact se înțeleg destul bine, de obicei. Cu toate astea, cheia succesului este prudența! Pune-ți lentilele de contact înainte de a te machia și scoate-le înainte de a te demachia. Bineînțeles, spală-te bine pe mâini înainte de a manipula lentilele.
11) Evită înotul sau spa-urile
Lentilele de contact nu trebuie purtare în apă (dulce sau sărată) sau la căldură excesivă. Prin urmare, îți recomandăm să ai grijă la înot, duș, scăldat, scufundări sau saună atunci când porți lentile de contact. Contactul cu apa poate face ca lentilele să absoarbă bacterii și alte substanțe dăunătoare care pot provoca infecții sau iritații oculare. Căldura excesivă și aburii din saune sau spa-uri pot, la rândul lor, să deterioreze lentilele sau să le schimbe forma.
12) Nu purta lentile de contact după ce au expirat
După data de expirare, lentilele își pot pierde proprietățile, cum ar fi flexibilitatea, permeabilitatea la oxigen și capacitatea de a reține umiditatea. Prin urmare, purtarea lentilelor după expirare poate duce la iritarea ochilor și la un risc crescut de infecții.
13) Când călătorești, ia-ți o pereche în plus de lentile
Așa-i că ți-ai pierdut lentilele de contact cel puțin o dată? Poate fi greu să-ți găsești lentile de schimb atunci când călătorești, mai ales în cazul unor rețete specifice. De aceea, e important să ai o pereche de rezervă în caz de pierdere, deteriorare sau situații neprevăzute.
Sperăm că aceste sfaturi te-au ajutat! Cu o îngrijire potrivită, lentilele de contact îți vor oferi confort și sănătate oculară fără limite. Alege-le pe ale tale de pe eyerim!