Conform statisticilor OMS, 50% dintre noi vom avea nevoie de ochelari de vedere în 2050. În prezent, 80% dintre absolvenții chinezi de liceu poartă ochelari. Cauza principală este că petrecem din ce în ce mai mult timp la calculator sau pe telefon și nu mai petrecem timp în aer liber. Am stat de vorbă despre acest aspect cu un oftalmolog care ne-a recomandat o listă cu obiceiuri pe care ar trebui să vi le faceți pentru sănătatea ochilor dv!

În fiecare zi, ne concentrăm privirea asupra obiectelor din apropiere. Petrecem peste 11 ore zilnic în fața ecranelor digitale, iar acest număr este în creștere continuă (acum 4 ani, erau doar 9 ore pe zi). Problema este că, pe termen lung, ne pierdem abilitatea de a vedea clar la distanță. Mușchii ochilor sunt forțați să se concentreze constant pe o distanță mică fără timp de relaxare, lucru care poate duce la miopie. În mod contrar, mediul din aer liber e plin de obiecte aflate la diferite distanțe. Ochii noștri beneficiază astfel de un antrenament natural. Puteți face următoarele lucruri de acasă pentru o sănătate mai bună a ochilor dv:

1.   Respectați regula 20-20-20

Atunci când lucrați la calculator, dar și atunci când citiți, priviți la fiecare 20 de minute pentru cel puțin 20 de secunde la obiecte aflate la 20 de metri depărtare. Aceasta este distanța ideală la care mușchii ochilor sunt complet relaxați.

2.   Îndepărtați-vă de ecran

Distanța normală față de ecranul calculatorului este de 70 de centimetri. Încercați să evitați să țineți laptopul pe genunchi. Acest lucru poate duce la supraîncălzirea zonelor intime și la infertilitate în cazul bărbaților. Vă recomandăm să purtați ochelari pentru calculator cu protecție împotriva luminii albastre. Puteți citi aici despre cum funcționează.

3.   Schimbați unghiul la care vă uitați la ecran

Îndreptați-vă corpul, închideți ochii și relaxați-vă. Unghiul de privit în mod natural este puțin sub poziția ochilor din acest moment. Ar trebui să țineți monitorul în această poziție pentru a privi la el un pic de deasupra. Dacă vă uitați la filme pe laptop în pat, vă forțați în mod disproporționat mușchii ochilor. Acest lucru se aplică și atunci când scrieți mesaje celor dragi în poziții inconfortabile, lucru care se întâmplă destul de des. Pentru cei care lucrează pe laptop mai mult de 3 ore pe zi, gândiți-vă să vă cumpărați un monitor. Coloana cervicală vă va mulțumi.

ochelari de vedere, dioptrii, OMS, statistici, oftalmolog, optometrist, protecție împotriva luminii albastre, ochelari pentru calculator, cum funcționează, regula 20-20-20, sănătate, vedere clară, exercițiu ocular, gimnastică oculară

4.   Ajustați luminozitatea și contrastul display-ului

Luminozitatea ecranului trebuie setată în funcție de mediul înconjurător. Evitați să vă uitați la filme pe întuneric. De asemenea, vă recomandăm și să creșteți contrastul ecranului. Atunci când lucrați la calculator mult timp seara, setați display-ul pe culori calde care sunt mai liniștitoare pentru ochii dv.

5.   Luminați camera

Atunci când citiți pe întuneric, vă obosiți ochii și, la fel ca orice mușchi din corp, mușchiul ochilor va slăbi atunci când este tensionat. Odihniți-vă ochii pentru a reveni la normal. Dacă vă obișnuiți să citiți pe întuneric, mușchii ochilor vor deveni din ce în ce mai slăbiți.

O altă cauză majoră pentru slăbirea vederii este lumina albastră artificială emisă de ecranele dispozitivelor digitale

După ce lucrăm mai multe ore în fața calculatorului, putem avea dureri de cap sau insomnii. Atunci când ne uităm la un ecran digital, clipim cu 60% mai puțin decât în mod normal și putem vedea în ceață din această cauză.

6.   Purtați ochelari pentru calculator cu protecție împotriva luminii albastre

Dacă vreți să vă cumpărați ochelari noi de vedere, cumpărați-vă și filtrul de protecție împotriva luminii albastre. Va reduce semnificativ șansele de deteriorare a vederii și vă va îmbunătăți somnul și concentrarea. Puteți citi aici despre cum funcționează ochelarii pentru calculator cu protecție împotriva luminii albastre.

ochelari de vedere, dioptrii, OMS, statistici, oftalmolog, optometrist, protecție împotriva luminii albastre, ochelari pentru calculator, cum funcționează, regula 20-20-20, sănătate, vedere clară, exercițiu ocular, gimnastică oculară

7.   Folosiți picături pentru ochi

Atunci când ne uităm la ecrane digitale, uităm să clipim și ochii devin mai uscați. Ar trebui să clipim cam de 15 - 30 de ori pe minut. Atunci când ne concentrăm pe ceva, de exemplu când citim, clipim doar de 3 - 5 ori pe minut. Oftalmologul dv. vă poate prescrie marca potrivită pentru picături de ochi pentru a suplini clipitul mai rar.

8.   Folosiți ochelari în loc de lentile de contact

Lentilele de contact sunt excelente în multe activități de zi cu zi și în practicarea sporturilor. Pentru mulți, sunt mai confortabile decât ochelarii. Cu toate acestea, oftalmologii ne recomandă să înlocuim lentilele de contact cu ochelarii măcar pentru câteva ore pe zi. Atunci când purtăm lentile de contact, ochii nu respiră așa cum ar trebui. O lentilă nepotrivită nu permite oxigenarea ochiului și acest lucru poate cauza o vascularizare a corneei care poate duce la probleme oculare. Dacă purtați lentile de contact, verificați în oglindă să nu aveți cumva mici vinișoare roșii pe albul ochiului.

Mergeți la un control oftalmologic cel puțin o dată la 2 ani. Cei care suferă de alergii, hipertensiune sau diabet ar trebui să își facă controlul oftalmologic cel puțin o dată pe an. Până la urmă, consultul și măsurarea vederii la medicul oftalmolog este în cele mai multe cazuri gratuită sau este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Aveți grijă de ochii dv.