Vă sună cunoscut? Lucrați de la birou sau de acasă și simțiți că devine din ce în ce mai greu să vă concentrați. Hotărâți să luați o pauză: poate să trimiteți un mesaj prietenilor pentru a afla dacă se întâmplă ceva diseară, să vă verificați rețelele de socializare sau să jucați un joc pe telefon. Deși acest lucru vă poate părea relaxant, ochii dvs. trebuie să depună același efort ca atunci când lucrați, prin urmare, aceștia nu iau nicio pauză. Cum vă asigurați că ochii dvs. se simt bine și sunt revitalizați după pauză? Iată o rutină de cinci exerciții scurte pe care le puteți face pentru îi întări și revitaliza.

 

1) Ieșiți afară 

Cel mai bun sfat pentru a acorda o pauză ochilor dvs. este să ieșiți afară și să vă lăsați simțurile să se activeze. Odihniți-vă ochii privind la o suprafață verde, în timp ce simțiți aerul proaspăt pe față, ascultați păsările și mirosiți florile. Nu aveți opțiunea de a merge în natură? Aduceți natura în interior! Achiziționați o plantă verde și puneți-o la o distanță de 6 metri de biroul dumneavoastră. Aceasta va fi utilă pentru următorul exercițiu. 

5 exerciții rapide pentru ochi sănătoși pe care le puteți face acasă sau la birou

2) 20-20-20 

Asociația de Optometrie din America recomandă exercițiul 20-20-20, acesta înseamnă că la fiecare 20 de minute, vă uitați la ceva care se află la o distanță de 6 metri, timp de 20 de secunde. Este vorba de aproximativ 6 metri, prin urmare, planta pe care ați achiziționat-o pentru exercițiul 1 este punctul perfect pe care vă puteți concentra privirea. Se recomandă să setați o alarmă care vă oferă un mic impuls la fiecare 20 de minute. 

5 exerciții rapide pentru ochi sănătoși pe care le puteți face acasă sau la birou

3) Clipitul 

În mod ideal, trebuie să clipiți între 15 și 20 de ori pe minut, însă cercetările au arătat că oamenii clipesc mai puțin atunci când sunt foarte concentrați și când se uită la ecrane. Acestea nu sunt vești bune pentru ochii dvs.: clipitul este funcția care vă menține ochii curați, clari și sănătoși. Prin urmare, închideți și deschideți ochii încet și complet de câteva ori și apoi încercați să vă gândiți mai mult la numărul de clipiri pe care le executați. Din fericire, conștientizarea faptului că nu clipiți atât de des cât ar trebui este adesea suficientă pentru a soluționa problema. 

5 exerciții rapide pentru ochi sănătoși pe care le puteți face acasă sau la birou

4) Figura 8 

După ce clipiți, este timpul să vă provocați mușchii ochilor un pic mai mult. Imaginați-vă figura 8 mare undeva la distanță. Urmați cu privirea linia figurii de câteva ori. Jucați-vă cu ea: faceți figura mai mare sau mai mică, urmăriți-o mai repede și apoi mai încet... Veți observa că aceste mișcări sunt diferite de ceea ce fac ochii dvs. atunci când lucrați pe computer, așa că este bine să faceți acest mic antrenament. 

5 exerciții rapide pentru ochi sănătoși pe care le puteți face acasă sau la birou

5) Îmbrățișați întunericul 

La final, tratați-vă ochii cu un moment de odihnă completă: acoperiți-vă ochii cu mâinile și blocați lumina. Respirați de trei ori, încet și profund și simțiți cât de energizat/ă sunteți dvs. și ochii dvs. după acest exercițiu.

5 exerciții rapide pentru ochi sănătoși pe care le puteți face acasă sau la birou

În plus față de aceste exerciții, iată încă un lucru pe care îl puteți face pentru a combate oboseala și leziunile oculare: aruncați o privire la ochelarii de computer eyerim cu protecție împotriva luminii albastre. Prin filtrarea luminii albastre pe care o emit dispozitivele electronice, aceștia vă vor ajuta ochii să nu mai obosească atât de repede. Ochii dvs. lucrează atât de mult pentru dvs., susține-i cât de mult puteți!