Orice pasionat al sporturilor de iarnă îți poate confirma faptul că o vizibilitate clară este esențială pentru a evita orice experiență neplăcută pe pârtii. Ochelarii de ski sunt la fel de importanți ca geaca sau pantalonii pe care de asemenea, trebuie să îi alegi cu atenție. În acest articol vei găsi mai multe sfaturi și toate caracteristicile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți alegi ochelarii de ski pentru tine.

#1 Adaptează-te la condițiile meteorologice pe care le vei întâmpina

how to choose perfect snow goggles season 2017/18
Unul din cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont când îți comanzi o pereche de ochelari de ski este vremea pe care îi vei folosi. Sunt o mulțime de culori ale lentilelor din care poți alege, dar cu toate că o anume culoare se asortează mai bine cu geaca ta de iarnă, fiecare culoare în parte are scopul de a filtra lumina pentru a-ți oferi avantaje indiferent de vreme sau condiții de lumină. Sunt 3 categorii principale de lentile, fiecare perfecte pentru un anume tip de vreme.

S1: Vreme înnorată
Aceste lentile oferă o vizibilitate clară atunci când vizibilitatea pe pârtie nu este deloc bună. Vei avea nevoie de lentile S1 pentru perioadele în care ninge abundent sau când skiezi după apusul soarelui.
S2:  Vreme variabilă
Cele mai întâlnite alegeri de lentile sunt acelea care sunt capabile să facă față oricărui tip de impediment. Acestea oferi vizibilitate perfectă atât pe vreme înnorată cât și când cerul este senin, sunt cei mai buni spre după-masă, atunci când încep să apară multe umbre pe pârtie.
S3:  Cer senin
Aproape de a bloca 100% din razele UV dăunătoare, lentilele acestea oferă protecție maximă împotriva orbirii. Te ajută să vezi perfect și atunci când soarele este puternic și are tendința de orbire.

Pentru mai multe flexibilitate, ochelarii fotocromați sunt capabili să își schimbe nuanța lentilei pentru a se adapta atât la vreme însorită cât și la vreme mai înnorată. Similari cu lentilele fotocromate, Oakley Prizm technology se schimbă în funcție de lumina de afară blocând astfel valurile de lumină și făcând lentilele cu această tehnologie mult mai versatile. O altă opțiune bună pentru această situație o oferă și ochelarii cu lentile interschimbabile care îți permit să schimbi lentilele în funcție de condițiile meteorologice.

Categoriile de lentile vs. VLT

Ako spravne vybrat lyziarske okuliare na sezonu 2017/18
Așa cum am menționat mai devreme, atunci când alegi un model de ochekari de ski, nuanța lentilei variază în funcție de cantitatea de lumină pe care o poate suporta în timpul zilei. Cantitatea de lumină transmisă este măsurată prin procentajul VLT(transmisia de lumină vizibilă). Cu cât este mai mic procentajul VLT, cu atât este mai întunecată nuanța lentilei. Așadar, lentilele cu un procentaj VLT ridicat sunt bune de folosit în condiții cu lumină scăzută, iar cele cu VLT scăzut sunt bune pe vreme însorită și cu lumină foarte puternică. Pe eyerim vei putea verifica produsele în funcție de VLT și alte categorii ale lentilelor de la cele mai cunoscute branduri internaționale precum Oakley, Cebe, Bolle, Smith și multe altele. 

#2 Simte-te confortabil

how to choose perfect snow goggles season 2017/18Desigur, este important să ai ochelari care să îți protejeze ochii și vizibilitatea, dar nu uita și de confortul tău în acest moment. Ia aminte la următoarele caracteristici:

Ventilație (Anti-aburire) - Această caracteristică este esențială pentru a evita condensul și pentru a permite circulația normală a aerului în interiorul ochelarilor pentru o reglare corectă a temperaturii. Toate modelele de ochelari de ski cu tehnologie anti-aburire oferă o experiență plăcută și îndelungată pe pârtie fără să ai vreo problemă cu aburirea lentilelor.
Spumă - Asigură-te că spumă se etanșează perfect pe conturul feței tale fără să creeze puncte de presiune. Poți lua în considerare densitate dublă sau triplă pentru o etanșare perfectă. De asemenea, îți asigură siguranță și confort ridicat.
Curea - Majoritatea ochelarilor de ski au o curea largă, anti-alunecare ce se ajustează în funcție de circumferința capului.
Compatibilitatea cu casca - Atunci când verifici dacă ți se potrivesc ochelarii de ski, ai grijă ca aceștia să se potrivească și cu casca ta. Ochelarii ar trebui să se așeze fără probleme pe ochi dar și pe cască. Majoritatea ochelarilor noștri de ski sunt compatibili cu căștile unor producători cunoscuți precum Bolle, Giro, K2 sau Smith.
OTG (Over The Glasses) - Această caracteristică este esențială pentru toți cei care poartă ochelari de vedere. Ramele OTG sunt create astfel încât să poate fi purtați peste ochelarii de vedere fără a-ți afecta în vreun fel vizibilitatea sau vederea. Desigur, această opțiune este una mult mai ieftină decât comandarea unor lentile de ski cu prescripție. 

#3 Alege mărimea potrivită

how to choose the perfect snow goggles season 2017/18Atunci când alegi mărimea ochelarilor de ski, este important să alegi o mărime care să se potrivească pe mărimea feței tale. Majoritatea ochelarilor de ski sunt fabricați în mărimea standard (M) și tind să se potrivească atât pentru adulți cât și pentru adolescenți. Această mărime se potrivește perfect pentru majoritatea clienților noștri așa că este posibil să ți se potrivească și ție.

Ochelarii de ski cu mărimea largă (L) au ramele mai late, înalte și mai adânci care să se potrivească celor cu fețe puțin mai mari. Ochelarii cu mărimea mică (S) sunt concepuți cu rame mult mai înguste, scurte și subțiri. Acestea se potrivesc de obicei copiilor și celor mai tineri, de multe ori se pot potrivi și unor adulți cu fața mai mică.

Atunci când alegi ochelari de ski, verifică mai întâi tipul lentilei (categorie) care se va potrivi mai mult în funcție de perioada din an în care vrei să le folosești. Mai apoi, exploră toate caracteristicile pe care le poți alege precum anti-aburire, ventilație, tehnologie de optică HD. Și desigur, alege un model sau culoare care să ți se potrivească, sunt o mulțime de opțiuni.